Manjaro
Image default
Woning en Tuin

Advies voor een nieuwe oprit

Een oprit aanleggen kost flink wat tijd en geld. Je wil het dus van de eerste keer goed doen. Om te vermijden dat je fouten maakt, hebben we in deze blog een handvol tips verzameld. 

Let op de belasting

Vandaag de dag weegt een doorsnee auto meer dan 1000 kg (1 ton). Hierdoor komt er een enorme belasting op de oprit. Om geen last te krijgen van verzakkingen, is het aangewezen om een stevige funderingslaag aan te brengen. Vooral wanneer er heel zware voertuigen op de oprit komen, zoals een mobilehome of een camionette. 

Vergelijk alle verhardingen

Kleiklinkers, betontegels, keramische tegels, grind, gepolierde beton; er zijn letterlijke honderden verschillende verhardingen om uit te kiezen. Je kiest waarschijnlijk op basis van de uitstraling. Maar voordat je de knoop doorhakt, neem je best een kijkje naar de technische specificaties. Hoe sterk en onderhoudsvriendelijk een bepaalde verharding is, zal bepalen hoe tevreden je bent over je aankoop. 

Steek zelf de handen uit de mouwen

Tijdens de aanleg van een oprit moet er heel wat ‘saai’ werk gebeuren, zoals het uitgraven van de oppervlakte. Dat is iets dat je perfect zelf kan doen. Trommel een paar vrienden op en doe alles manueel, of huur een kraantje voor grotere opritten. Voor de overtollige aarde schakel je een containerverhuurfirma in. Dat bedrijf kan trouwens ook het steenpuin en het gestabiliseerd zand voor de funderingen leveren.

Denk aan de verlichting (en elektriciteit)

Denk ook even na over de verlichting. Misschien wil je wel een paar tuinpaaltjes om je oprit te verlichten in het donker. Die hebben natuurlijk elektriciteit nodig. Zorg ervoor dat je voedingskabels op de juiste plaatsen voorziet. 

Daarnaast raden we aan om een wachtbuis te plaatsen op een plek waar later eventueel het laadstation voor je elektrische auto of plug-in hybride komt. Zo is jouw oprit helemaal klaar voor de toekomst. 

Help het regenwater

Tijdens een flinke regenbui komt er heel wat regenwater op je oprit terecht. Met een goede afwatering voorkom je plassen. Soms is het nodig om een aparte afvoergoot te plaatsen. Dit kan je best met een aannemer bespreken.