Manjaro
Image default
Zakelijk

Mijn ervaringen met thuiswerken tijdens Corona in 2020 en 2021

Ik was altijd iemand die graag thuis werkte. Ik vond het nutteloos om dagelijks 30 minuten heen en 30 minuten terug te rijden met de auto, ik had toch wel iets beters te doen in die tijd? Nou, dat zou inderdaad blijken in de lente van 2020. 

Samen met mij zijn er vele anderen die hebben bijgedragen aan de content van deze blog maar ik het samen met mijn collega’s en vrienden deze tips hieronder opgesteld. Hopelijk hebben jullie er wat aan en kunnen jullie hierdoor beter omgaan met het fenomeen dat thuiswerken heet. Veel leesplezier!

Te veel licht is slecht voor uw concentratie maar van te weinig valt u in slaap

De keukentafel waar ik de eerste weken van de corona crisis aan werkte staat in de keuken. Nou is dat bij mij een van de donkerste plaatsen van de hele woning. Daardoor moest ik hele dag met het licht aan werken terwijl het buiten gewoon licht was. Dat voelde vreemd en niet goed. Mede doordat ik ook geen reistijd meer had kwam ik te weinig buiten en kreeg ik echt te weinig natuurlijk daglicht. 

Even Googlen leerde mij dat te weinig licht inderdaad niet gezond is. Hierna ben ik op de bank gaan zitten werken met de laptop, veel dichter bij de ramen waardoor ik meer licht had dan in de keuken. De volgende dag was ik direct minder vermoeid en kon ik me beter concentreren. Zorg dus altijd voor voldoende natuurlijk daglicht tijdens het thuiswerken. 

Keukenstoelen zijn niet gemaakt om aan te werken en doen pijn aan de rug

Zoals ik al zei spendeerde ik de eerste weken van de crisis werkend in de keuken. Daar stond de keukentafel met bijhorende keukenstoelen. Ik kan u vertellen dat keukenstoelen prima zijn om een uurtje op de zitten tijdens het avondeten maar na 3 uur was mijn lichaam er elke dag echt elk klaar mee. 

Nadat ik verplaatst was van de keuken naar de bank heb ik de knoop doorgehakt en ben ik voor een ergonomische bureaustoel gegaan. Deze heb ik op de slaapkamer neergezet samen met een bureau. Stukken beter…

U kan beter niet werken in bed, vertrouw me

Halverwege een lastige dag aan mijn nieuwe werkplek gewerkt te hebben keek het bed achter mij met dringende ogen aan. De verleiding was te groot, ik pakte de laptop en heb de rest van de middag in bed gewerkt. Eens maar nooit weer. De eerste momenten waren heerlijk maar aan het eind van de middag voelde ik mij lamlendig en een beetje week. Het is niet voor niets dat kantoren zijn uitgevonden. Een slaapkamer is om te slapen en niet om te werken. Na deze ervaring heb ik mijn nieuwe werkplek weer naar beneden verplaatst. Niet in de keuken, daar was immers geen plaats maar naast de televisie. Niet optimaal maar stukken beter dan aan de keukentafel of in de slaapkamer. 

Die reistijd waarover ik altijd zeurde heeft een functie

De reistijd die ik elke dag gebruikte om een thermoskan koffie leeg te drinken in de auto was toch nuttiger dan ik dacht. Het zorgde namelijk voor een buffer tussen mijn werk en mijn privéleven. Deze tijd gebruik ik nu om lekker in de tuin een paar koppen koffie te drinken. Voel me daardoor zelfs rustiger. Aanrader!