Manjaro
Image default
Hobby en vrije tijd

De 3d pen toen en nu

Het is onvoorstelbaar hoeveel commotie de 3d pennen teweegbracht toen deze voor het eerst op de markt verscheen. In 2013 werd de allereerste printerpen onder de naam 3Doodler op de Amerikaanse markt gebracht. Nu, nog geen 4 jaar later, zijn er veel merken bijgekomen, is de pen doorontwikkeld en heeft de pen het hart veroverd van hobbyisten én professionals. Het is dan ook een prachtig product. Een 3d pen is betaalbaar en daarmee haalbaar voor iedereen. Je kan er prachtige driedimensionale modellen mee maken en het is een eenvoudig te bedienen product.

Grote verschillen           

De eerste merken die een 3d pen op de markt brachten boden allemaal een soortgelijke pen aan. Enigszins log, alleen te gebruiken met ABS filament en allemaal van plastic. De pen heeft een zwakke plek; de nozzle kan weleens gaan verstoppen. Alhoewel dit euvel relatief makkelijk is op te lossen, hebben de nieuwste generatie pennen dit probleem inmiddels getackeld. Maar dat niet alleen; de pennen hebben een smallere uitvoering waardoor de pen veel prettiger in de hand ligt. Dit is een groot voordeel voor kinderen die met hun kleine handjes wat moeite konden hebben met de dikke pen.

Verbeterde techniek

Alle 3d pennen die nu op de markt komen kunnen allemaal werken met zowel ABS filament als PLA filament. PLA is een organisch materiaal en heeft de voorkeur bij kinderen. ABS filament is gemaakt van aardolie en is harder en vormvaster. Dit materiaal heeft de voorkeur bij professionals zoals bijvoorbeeld monteurs die de 3d pen gebruiken voor reparaties aan onderdelen. Dan de uitvoering van de nieuwe pennen. Sinds kort worden de nieuwe versies uitgevoerd van aluminium. Dit materiaal heeft als voordeel dat het veel lichter wat betreft gewicht is. Het kan bovendien tegen een stootje. Langdurig werken met zo’n pen is zo veel prettiger.