Manjaro
Image default
Auto

Rijangst – Verban het voor goed!

Heb je ooit al eens vooruitgang geboekt in het overwinnen van jouw rijangst om dan in een situatie terecht te komen die dezelfde vastgeroeste angst weer uitlokt? Het is wel heel frustrerend dat jouw rijangst overwonnen was en dat je dan plotseling ( en dan meestal wel te midden van het verkeer ) die nachtmerrie opnieuw moet beleven. De reden waarom sommige methodes blijven hangen en andere niet, is moeilijk vast te stellen maar er zijn een aantal zaken waarvan professionele counselors beweren dat ze juist zijn:

1) Om te kunnen slagen , dus om “de rijangst de verdrijven” is het nodig voor de therapie dat de klant/patiënt duidelijk bereid is om mee te werken.

2) De meeste therapieën moeten regelmatig uitgeoefend worden om te kunnen blijven hangen. Het vraagt immers tijd om een bepaalde relaxatie techniek aan te leren om de rijangst te overwinnen. Het is en blijft een oefening en zoals bij alle oefeningen moet het regelmatig herhaald worden om een goed resultaat te geven.

3) Het programma om de angst te bestrijden moet ernstig genomen worden en met een positieve houding aangepakt worden. Veel van de therapie voor rijangst berust immers de wil om de fobie te overwinnen. Het is nodig dat de persoon die rijangst heeft ook daadwerkelijk stappen onderneemt om in zijn slaagkansen te kunnen geloven.

 

Opdat een therapeutische relatie succesvol zou kunnen zijn, moet er eerst vertrouwen groeien tussen de therapeut en de patiënt. Maar het is ook belangrijk dat men eraan herinnerd wordt dat de term ‘therapeut’ vele dingen kan betekenen. Jouw therapeut kan een boek zijn dat je gekocht hebt, een cursus die je volgt, een groep waar je bent bij aangesloten of zelfs je innerlijke stem. Het belangrijkste element om succes te hebben, is dat je erin moet geloven dat je uiteindelijk jouw rijangst zal kunnen overwinnen en dat je opnieuw met een goed gevoel en rustig de weg op kan.

Jouw wil om die rijangst te beheersen is eveneens een belangrijke factor in de strijd om die rijangst te bedwingen. Mensen kunnen immers met hun wil en hun geest heel veel bereiken. Dikwijls is je eigen zelfvertrouwen het sterkste element dat je nodig hebt om die rijangst baas te worden.

Of je rijangst zich nu specifiek voordoet zoals bij het rijden ’s nachts, of in een storm, of bij hoge snelheid, of het is een verschijnsel dat zich in het algemeen voordoet, steeds zijn er mogelijkheden om de controle over jouw gedachten terug in eigen handen te nemen. Ik leerde mijn angst overwinnen onder begeleiding van de rijschool MT.

 

 

 

http://rijschoolmt.nl