Manjaro
Image default
Dienstverlening

Salarisonderhandeling

Sommige bedrijven en bedrijfstakken hebben een eigen collectieve arbeidsovereenkomst (Cao). Zo heeft de schilder branche een eigen schilders cao. In deze collectieve overeenkomst staan bindende afspraken die voor iedereen gelden (loon, loonsverhoging, vakantiedagen, werktijden, pensioen regeling, betaling van overwerk, toeslagen, proeftijd, opzegtermijn etc.). Heeft jouw bedrijfstak of bedrijf geen Cao dan moet je zelf onderhandelen over jouw salaris. Dat is iets wat niet iedereen kan, tijdens zo een onderhandeling moet je natuurlijk wel het maximaal haalbare er uit slepen, dus dan kan je een aantal tips wel goed gebruiken.

De eerste en misschien wel meest belangrijke tip, loop niet te veel op de feiten vooruit. Onderhandel pas over jouw salaris als je de baan ook daadwerkelijk aangeboden heb gekregen. Dan heeft jouw baas namelijk al besloten dat jij de meest geschikte kandidaat bent en wil hij jou dus graag in dienst nemen. Je hebt dan een voordelige positie.

Het is altijd beter om een strategisch voordeel op te bouwen door je kaarten voor je te houden. Laat niks los over je vorige salaris en vertel niks over wensen van jouw huidige salaris, waarom? Als hij geen richtlijn heeft is de kans groter dat hij hoger begint met bieden. Het zorgt er ook voor dat je betaald wordt naar de werkzaamheden die je uitvoert. Probeer de boot af te houden door iets in de trend van ‘Hoeveel mijn huidige salaris bedraagt, is niet belangrijk. Het gaat erom wat een redelijke vergoeding is voor deze functie.’ Of ‘Als ik dat zeg, geef ik je misleidende informatie, omdat mijn vorige salaris op andere omstandigheden was gebaseerd.’

Het is altijd mogelijk om te onderhandelen over het eerste bod. Verwerp deze altijd, zie het maar als het afdingen in een winkel, nu moet je er op basis van argumenten juist veel meer van zien te maken. Ga voor het hoogst beargumenteerbare bod en breng dat uit als tegenbod. Zo creer je wisselgeld, je kan altijd zakken in de vraagprijs, omhoog gaan zal niet lukken.

CBBS is al jaren een toonaangevend kantoor voor salarisverwerking de kans is groot dat zij jouw pas veroverde baan zullen verwerken en zorgen er voor dat het loon op jouw rekening komt te staan.

http://www.cbbs.nl