Manjaro
Image default
Hobby en vrije tijd

Creatief zijn met de 3d pen

De uitvinding van de 3d pen is nog niet eens zou lang geleden gedaan, maar nu al (binnen enkele jaren) is de pen wereldwijd een succes. Je hebt vast weleens van een 3d printer gehoord. Een 3d printer print een 3 dimensionaal model uit, gemaakt van plastic. Dit plastic noemen ze filamenten. Het zijn plastic strengen die verhit worden en door het smelten de vorm aannemen die wij bepalen. Bij een 3d printer maak je gebruik van een computer en software waarmee de printer wordt aangestuurd. Met een 3d pen heb je helemaal geen computer nodig. Het werkt bijna als een gewone pen, behalve dan dat er geen inkt uitkomt, maar gesmolten plastic.

Uniek handwerk

Met een 3d pen maak je dus iets van plastic. De filamenten die we zoeven noemden zijn er in 2 soorten, ABS en PLA. De eerste wordt het meest gebruikt bij 3d pennen. Het plastic strengetje wordt door de pen gevoerd en smelt bij de punt. Door het gesmolten plastic op elkaar te “leggen”, bouw je dus de lucht in, omhoog. En dat is het unieke ervan. Je kunt er dus bouwsels mee maken, poppetjes, sieraden, dieren, noem maar op.

Verschillende kleuren

Het is heel simpel om verschillende kleuren te gebruiken. Een ander kleurtje filament in je pen en klaar is Kees! En omdat er talloze kleuren verkrijgbaar zijn, kan je fleurige modelletjes bouwen. Filament wordt meestal meegeleverd met de 3d pen die je koopt. Maar als dat eenmaal op is, kan je het ook gewoon los kopen. Het zijn plastic draden van 5 meter lang die je per kleur koopt. Ook kan je pakketten kopen met verschillende kleuren, dat is ook goedkoper dan los bestellen. Leuk zijn de “glow in the dark” kleuren; dit plastic gloeit op als het donker is.