Manjaro
Image default
Aanbiedingen

De verschillende hygrometers getest

Het handhaven van het verkeerde vochtigheidsniveau in een kamer, gebouw of afgesloten ruimte kan invloed hebben op de gezondheid, interfereren met de opslagomstandigheden en schade toebrengen aan dure bezittingen. Of u nu de luchtvochtigheid van uw huis in de gaten houdt, een kas beheert, sigaren op de juiste manier bewaart of voor uw dieren zorgt—het meten van de relatieve luchtvochtigheid is essentieel.

De beste manier om vochtigheid in een bepaalde ruimte te meten is met een digitale hygrometer. In dit artikel delen we onze beoordelingen van de beste hygrometers op de markt, waaronder het beste model voor humidors, voor thuisgebruik en de meest nauwkeurige in het algemeen.

Wat is een Hygrometer?

Een hygrometer, ook wel bekend als een vochtigheidsmeter of co2 meter, is een apparaat voor het meten van de luchtvochtigheid. Met andere woorden, hygrometers meten de hoeveelheid vocht in een bepaalde omgeving, meestal door temperatuur- en drukveranderingen te berekenen. Er zijn vele soorten hygrometers getest, waaronder elektrische of digitale modellen, psychrometers, mechanische hygrometers en dauwpunt hygrometers.

Je hygrometer kalibreren

  1. Doe een theelepel zout in een flesdop of een klein kopje en bevochtig het met een paar druppels water (zonder het op te lossen).

  2. Plaats voorzichtig het natte zout en de hygrometer in een doorzichtige container en sluit goed. Je kunt een ritssluiting tas gebruiken mits het goed afdicht en je laat wat lucht binnen ook.

  3. Laat het minstens 6 uur zitten en noteer de meting op de hygrometer zonder de container te openen. De hygrometer moet 75% aangeven. Het verschil is hoeveel uw hygrometer uit Staat. Als jouw hygrometer bijvoorbeeld 70% uitleest tijdens de zoutmethode, betekent dit dat je 5 punten moet toevoegen om de werkelijke vochtigheidsgraad te verkrijgen.

  4. Als je een analoge hygrometer hebt, kun je de meting corrigeren. Je moet de naald aanpassen aan de 75% – markering door de schroef aan de achterkant te draaien met een kleine schroevendraaier. De hygrometer is nu klaar om in jouw humidor te worden geplaatst.

 

Toepassing

Winkelen voor en beslissen over de beste vochtigheidsmeter hangt grotendeels af van waar u van plan bent om het apparaat te gebruiken. Ben je op zoek naar de beste binnenvochtigheid monitor, de beste hygrometer voor sigaren, of een hygrometer voor jouw kas? Hieronder staan enkele veel voorkomende toepassingen voor een digitale hygrometer.

 

Soorten Hygrometers

 

Elektrische Hygrometers

Elektrische hygrometers gebruiken weerstand of capaciteit om de vochtigheid te meten. Resistieve hygrometers meten de verandering in weerstand als elektriciteit door een stuk keramische stof gaat (meer waterdamp condenseert in de keramiek als de lucht vochtig wordt). Capacitieve hygrometers meten de elektrische lading tussen twee metalen platen, die verandert als de vochtigheid stijgt.

 

Psychrometers

Een psychrometer gebruikt twee thermometers (één met een droge bol en één met een natte bol). Vochtigheid veroorzaakt verdamping in de natte bol, wat de temperatuur verlaagt. Het verschil in temperatuur tussen de twee bollen wordt gebruikt om de hoeveelheid vocht in de lucht te berekenen.

 

Dauwpunt Hygrometers

Dauwpunthygrometers zijn de meest nauwkeurige, meestal gebruikt in gebieden waar zelfs de kleinste hoeveelheid vocht moet worden gedetecteerd. Deze hygrometers bevatten meestal een gepolijst metalen oppervlak. Naarmate de vochtigheid stijgt, condenseert vocht op het oppervlak, dat wordt gebruikt om de huidige vochtigheid te meten.

 

Mechanische Hygrometers

Mechanische hygrometers maken gebruik van een organische stof zoals menselijk haar, die samentrekt en uitzet als de vochtigheid verandert. Die samentrekking of uitzetting zorgt ervoor dat een naald op de wijzerplaat beweegt, wat de hoeveelheid vocht in de lucht aangeeft

 

Conclusie

Of je nu de relatieve luchtvochtigheid van uw huis op een gezond niveau houdt, zorgt voor een goede opslag van onbetaalbare kunstwerken of jouw sigaren humidor bewaakt—het is uiterst belangrijk om de luchtvochtigheid nauwkeurig te volgen. Een digitale hygrometer kan je een nauwkeurige aflezing geven, zodat je precies weet wanneer de omstandigheden moeten worden aangepast.

Er zijn veel vochtigheidsmeters op de markt, met een breed scala aan functies, nauwkeurigheid en prijzen. Sommige hygrometers zijn eenvoudige apparaten die de vochtigheid op één plek meten. Andere kunnen verschillende sensoren bevatten om de omstandigheden in meerdere gebieden te bewaken, en sommige zorgen voor bewaking op afstand via een bijbehorende smartphone-app.

bron: Dokterfit