Manjaro
Image default
Financieel

Hoe kom je uit de schulden?

In Belgie hebben veel mensen hoge schulden. Door effectief je financiële situatie te analyseren is het mogelijk om planmatig naar een oplossing te zoeken. Maar hoe stel je de beste methode om uit de schulden te komen vast, en waar komen de schulden nu eigenlijk vandaan?

Zonder schulden een beter leven?

Veel mensen denken dat de kwaliteit van hun leven verbeterd door het nemen van leningen en het uitgeven van geld. Maar is de stabiliteit die je krijgt door het bijna schuldenvrij leven niet veel plezieriger? Je hoeft je niet langer meer te schamen over je financiën, je hoeft niet langer wakker te liggen om geldzorgen… bevrijd jezelf van je schulden door doelgericht aan de slag te gaan en door te kijken waar de schulden vandaan komen en hoe ze effectief te bestrijden zijn: verander je schuld in rijkdom!

Zet de schulden op een rijtje

Een goede eerste stap is het op een rijtje zetten van de voornaamste schulden. Op die manier weet je hoeveel geld je nog moet terugbetalen, en hoe de verdeling ligt. Vergeet niet om ook belangrijke zaken zoals het rentepercentage, de schuld en de looptijd op te schrijven zodat je een beter idee krijgt van de aard van het probleem. Een hoge hypotheek is bijvoorbeeld vanzelfsprekender en minder problematisch dan een hoge persoonlijke lening die je nooit kan terugbetalen. Kortom: analyseer je schulden en bekijk of ze van toepassing zijn op de korte of de lange termijn.

Eigen financiën bestuderen

Bekijk vervolgens wat er eigenlijk zoal binnen komt en uit gaat. Zet de middelen die je hebt (je inkomen uit loondienst, interest uit vermogen etc.) tegenover alles wat er uitgaat (rekeningen, consumptie, belastingen etc.). Wanneer er meer uitgaat dan binnenkomt is het probleem duidelijk, je geeft te veel uit.

Vergelijk inkomsten en uitgaven

Verdeel vervolgens je uitgaven in essentiële en non-essentiële lasten om een goed beeld te krijgen van je budget. Probeer vervolgens te snijden in je uitgavenpatroon zodat het toekomstbeeld verbeterd. Op die manier kan je toekomstige schulden aflossen en de leuke uitgaven uitstellen voor later. Bedenk immers dat zodra alle leningen zijn afgelost de maandelijkse lasten flink dalen aangezien je niet langer interest hoeft te betalen.

Zoek hulp

Wanneer je er zelf niet uit komt is het belangrijk om hulp te zoeken. Niemand wil de rest van zijn leven met schulden omgaan, zorg daarom dat je ze wegwerkt. Bij zeer grote schulden en een uitzichtloze situatie is het van belang om professionele hulp te zoeken zodat een oplossing je leven in de toekomst wellicht weer kleur geeft. Erken je probleem door er met andere mensen over te praten en probeer doelgericht naar een oplossing te zoeken!

https://www.snelgeldlenenbinnen10minuten.eu/12/top-10-tips-voor-verstandig-geld-lenen/